Българската държава няма ефективна политика спрямо 1/7 от нацията. ДАБЧ всъщност е смокиновият лист, който показва липсата на тази политика“. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Димитър Иванов, който живее в Швейцария и е координатор на временните обществени съвети на българите в чужбина.

„Моментът е назрял да се направи тази смела държавническа крачка и да се признае, че тази структура служи само за оправдание за липсата на целенасочена политика към българските граждани по света.

Държавната агенция за българите в чужбина се занимава основно с т.нар. историческа българска диаспора, но тя е само една част от целевите групи, засегнати в националната стратегия за българските граждани и българските общности по света, приета през 2014 г. За нейното прилагане отговорен е ресорният вицепремиер г-н Симеонов.

Оказа се, че нито той, нито вече следственият бивш председател на ДАБЧ въобще са запознати с тази стратегия“, коментира Иванов. Той е категоричен, че само със смяната на председателя на агенцията натрупаните проблеми няма да бъдат решени.

По думите му нито една от дейностите, които се вършат за българските общности, не е свързана с ДАБЧ. Има нужда от структура, която да координира тази политика, подчерта Иванов, но добави мнението си, че ДАБЧ не може да координира никакви политики и е напълно излишна.

Вчера с отворено писмо до премиера Бойко Борисов  наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъдe закрита.

Според Димитър Иванов изобщо не е сложно провеждането на избор на национално представителство и обществени съвети на българите по света. Той си обяснява липсата на такъв избор с „липса на воля“. Според него това може да става паралелно с друг избори, като се сложи допълнителна урна.

Интервю на Валерия Николова от БНР с Димитър Иванов

Тагове: ; ; ;