Проблемите с датчциите на самолета Boeing 737 Max могат да засегнат 246 машини по целия свят, това се казва в изявлението на Министерството на управлението на гражданската авиация на САЩ  (FAA).

«Boeing публикува бюлетин, предназначен за екипажите, за потенциалните грешки в постъпващите данни при тяхното предаване. Хоризонталните стабилизатори наклоняват надолу носа на самолета, което води до трудности в управлението на самолета», се казва в съобщението.

«FAA предупреди за това местните превозвачи и авиационните власти на другите страни, използващи Boeing 737 Max… Дадената ситуация засяга 246 самолети по целия свят, включително 45 от  Southwest, American (Airlines) и United», — се казва в съобщението.

Агенция  Блумбърг, позовавайки се на източници съобщи, че  Boeing на базата на предварителни резултати от разследването на крушението на  Boeing 737 Max на авиакомпания Lion Air около бреговете на Индонезия на 29 октомври има немерение да изпрати на операторите на своите нови модели самолети предупреждението, че в резултат на погрешни показатели на системите за контрол на полета носа на самолетите се наклонява надолу.

Самолетът  Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air, излетял на 29 октомврви сутринта от Джакарта до един от островите близо до остров Суматра, 13 минути след излитането си падна в морето в района на крайбрежието на Западна Ява.

Отломките на самолета се намират на дълбочина от 30 до 40 метра и са разхвърляни на огромна територия на морското дъно.

Причините за катастрофата на този етап на са изяснени.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;