Александрия Оказио-Кортез, прогресивна демократка от Ню Йорк, стана най-младата депутатка в Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде Асошиейтед прес.
Тя е на 29 години и разтърси политическите среди в Ню Йорк, когато по-рано през годината успя да победи на вътрешнопартийните избори на демократите ветерана Джо Кроули, който имаше десет мандата като конгресмен. Победата на Оказио-Кортез на вътрешнопартийните избори я превърна в лице на недоволните демократи (често в тази категория попадат представители на малцинствата и жени), които се опитват да тласнат партията си наляво.
Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите и на работниците. Тя се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството и за въвеждане на минимална заплата от 15 долара на час. Оказио-Кортез е свързвана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер. Оказио-Кортез описва себе си като «демократ социалист».
Тя каза, че продължава да плаща студентския си заем и че до неотдавна не е имала здравна застраховка.
Оказио-Кортез е израснала в предградието Уестчестър на Ню Йорк. Баща й починал, когато тя е била студентка в Бостънския университет, където е завършила икономика и международни отношения. Майката й е пуерториканка.
Досега рекорда за най-млада депутатка държеше  Елиз Стефаник, републиканка от Ню Йорк, която влезе в Камарата на представителите на 30 години.
В новата Камара на представителите втората най-млада дама е Аби Финкенауер, демократка от Айова, само с 10 месеца по-възрастна от Оказио-Кортез. Тя се представя като защитник на семействата от работническата класа, каквото е и нейното. Любимка е на синдикатите, работила е за неправителствена организация, настояваща за увеличаване на минималната заплата и на отпуските по майчинство.
Досега Финкенауер беше депутат в щатския парламент на Айова. Републиканци, в това число и Доналд Тръмп, я нарекоха «Отсъстващата Аби», защото тя пропусна някои важни гласувания в местния парламент.
Преброяването на гласовете в САЩ продължава, но вече е известно, че вчера са били избрани общо 112 жени в двете камари на Конгреса. От тях 95 са демократки и17 — републиканки. В Сената вчера бяха избрани 10 жени, а в долната камара  — 93. Досегашният рекорд на дами в долната камара беше 84, предаде ДПА.

Същевременно допитване на Ройтерс и агенция Ипсос показва, че демократите дължат победата си в долната камара на жените, младите хора и латиносите. Петдесет и пет процента от жените са казали, че са подкрепили кандидат демократ тази година.

През 2014 г. те са били 49 процента. Тридесет и три процента от латиносите са подкрепили също кандидат на демократите на изборите, което е повече в сравнение с 2014 г. Шейсет и два процента от младите хора на възраст 18-34 години са подкрепили демократите, а 34 процента — републиканците.

През 2014 г. 54 процента от младите подкрепиха демократите, а 36 процента републиканците.

Тагове: ; ; ; ; ;