Паметникът на Асеневци във Велико Търново започна да се разцепва. Има проблеми дори с обследването на монумента и все още не може да се говори за ремонт и укрепване. Същевременно в старопрестолния град започна гражданска инициатива за почистване и ремонти на паметниците, които в града са над 200, а в общината са повече от 500.

Паметникът на Асеневци в старата столица е уникален по своя замисъл, художествено и техническо изпълнение монумент. Построен е по повод 800 г. от Въстанието на болярите Асен и Петър. Авторският колектив е ръководен от доц. Крум Дамянов. Строителството на паметника и цялостното оформление на околното пространство е извършено за една година, а за самото изработване на паметника са били необходими само два месеца, което е уникален случай в световната практика. Четиримата конници са изработени от бронз и тежат от 9 до 11 тона.

33 години след монтажа, днес емблематичният паметник не е в добро състояние, посочи скулпторът Мартин Митев, който от няколко месеца е служител в Община Велико Търново и отговаря за паметниците:

«Това не е просто обикновен паметник, който е излят и е сложен там. Просто си нямате на идея колко сложен е самият процес. И той, като много други, има множество пукнатини. От долната част чак такива големи пукнатини не могат да се видят. Има различни по големина пукнатини. Трябва да се направи скеле, да се огледа буквално, понеже не всички пукнатини може да се видят с просто око. За да се направи нещо такова, вероятно ще трябва кран, който да качи друг кран на това място».

Застрашена ли е на този етап конструктивната цялост на паметника на Асеневци?

«Не, за конструкцията в момента не може да се говори изобщо, защото просто няма как да се знае какво е състоянието вътре. Все още разговарям със специалисти, хората, които са били в екипа на направата, и все още с тях обсъждаме различни вероятности какво и как може да се направи».

Същевременно районът около Паметника на Асеневци бавно пропада. Не е ясно дали ще издържи тежка техника. Тепърва трябва да се обследва вътрешната конструкция на фигурите, крепежните елементи, заварките и тяхното качество.

Голяма част от над 500-те паметници, барелефи, паметни плочи и скулптури в общината не са в добро състояние. От една страна, причина е времето, защото и най-здравият материал поддава с годините, от друга страна, е хроничният проблем с липсата на пари, а не на последно място, е общественото безхаберие и последиците от вандалските прояви.

«Ако говорим чисто за една бронзова скулптура с времето се появяват пукнатините, обаче бронзовата скулптура не е обикновена желязна скулптура. Самата отливка е правена от различни метали. Когато те са били смесвани, понякога наличието на малко повече от единия материал оказва лоша страна.

Тя си изисква по-специална заварка. Малко са хората, специалистите, които се занимават. Но това са много пари. На мен лично би ми се искало наведнъж всичко да се оправи. Общината по различни програми се опитва да направи нещо, за да могат тези пари да се намерят».

И докато чака от някъде да се намерят пари за ремонти на паметниците, 31-годишният общински служител и докторант във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ Мартин Митев намери съмишленик в лицето на приятеля си – българиста Георги Кръстев. Двамата подеха гражданска инициатива във Велико Търново за почистване на паметниците. В Деня на будителите Мартин и Георги отишли да поднесат цветя на паметника на Петко Славейков в кв. „Варуша“, където текат усилени улични ремонти.

«Поради ремонтните дейности беше изключително прашен. Целият е в паяжини. Отстрани около него беше тревясало, имаше множество боклуци. Оградата беше на много места начупена и изкривена. Призивът е по-скоро към обществото.

Идеята ни е, че както примерно има ден, в който да почистим България за един ден, нека да се замислим малко и за тези паметници, защото тези паметници не са направени случайно. Те са направени за определени личности, които са дали своя принос към нашето общество и благодарение на тях сме това, което сме днес.

Когато всеки мине покрай един такъв паметник и когато види някакъв боклук, изхвърлен по самия паметник, нека просто да го вдигне».

Мартин Митев и Георги Кръстев с подкрепата на Историческия музей във Велико Търново почистиха и ремонтираха оградата покрай паметника на Петко Славейков и се надяват да увлекат съмишленици за опазването и почистването на знаците на историческата ни памет.

Тагове: ;