Българският вицепремиер Екатерина Захариева се срещна със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на кабинета Джон Болтън. Това съобщи БНР.

Захариева коментира акцентите след срещата с президентския съветник Джон Болтън:

«Много теми за обсъждане – региона, Балканите, Близък изток, Сирия, Либия.

Разбира се, за България много важна тема – енергетиката и енергийната диверсификация. Беше много искрена и честна среща.

Поканих го в България, разбира се.

Това, което е най-важното според мен за България, е, че отново се чу благодарност за усилията, които България полага за стабилност и просперитет на Балканите.»

От американска страна при всяка от срещите на министър Захариева се поставя въпроса за модернизация на българската армия. Сделката за закупуване на нови целеви изтребители не е била във фокуса на разговорите с Болтън.

«Не сме обсъждали конкретно сделката, но знаете, че те участват с f-16. Обсъждахме, като цяло, модернизация на българската армия».

Освен с него Захариева разговаря и с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Тагове: ; ; ; ; ; ;