Процедура с 9 етапа за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ «Белене», утвърди правителството. Решението трябва да се препотвърди и от парламента. Това съобщи БНР.

Според прогнозите на министър Теменужка Петкова след 12 месеца трябва да има структурирана компания, в която ще участва и държавата. Тя уточни, че след една година е вероятно да има само структурирана компания, но не и старт на изграждането на АЕЦ «Белене»:

«Която оттук нататък ще започне да работи по осигуряване на финансирането и самото структуриране на проекта».

Етапите по избор на инвеститор включват, първа стъпка: изпращане на покани към заинтересовани потенциални инвеститори и извън вече официално заявилите интерес китайска, френска и корейска компании:

«Покана, разбира се, ще бъде изпратена и до конструктора на проекта, като се има предвид неговата ключова роля. Ще бъдат изпратени покани и до потенциални големи консуматори на електрическа енергия, които също биха проявили интерес за включване в проекта — дали с миноритарен дял, или с договор за изкупуване на енергията».

На следващ етап, поканените ще трябва да подадат заявление, то да се оцени, да се изготви кратък списък от тези кандидати, до които ще се отправи покана да представят обвързваща оферта за изграждането на проекта «Белене»:

«Правна организация, визия за развитието на проекта, разбира се, финансов модел», уточни Петкова.

Комисия в Министерството на енергетиката ще оценява предоставените оферти и ще се пристъпи към преговори, като има разработени критерии за оценка на отделните компоненти. Държавата ще участва в проектната компания с апортиране на активи, наличната площадка и оборудването, които в момента се оценяват, обясни енергийният министър.

Тагове: ;