Трудни времена очакват  енергийния пазар. В най-близко време ще започнат да действат мощни санкции от страна на Вашингтон срещу Русия и Иран.

Бизнесът най-много се безпокои от антируските санции, в това отношение на този етап няма яснота.

Шансовете Путин да отстъпи са нищожно малки.

Може и да не обичат Русия, но ресурсите й са нужни на всички, пише  «Файненшъл таймс».

Следващите няколко седмици и месеци обещават да бъдат трудни за енергийния пазар. Две крупни нефтодобиващи и експортиращи страни — Иран и Русия — ще бъдат подложени на мощни и потенциално разрушителни санкции от страна на САЩ.

Иранският случай се обсъжда широко, но въпросът, който най-вече се обсъжда в корпоративните заседателни зали — това е Русия.

На 6 ноември трябва да влязат в сила санкциите на САЩ, насочени срещу финансовия и енергийния сектори на руската икономика, ако администрацията на Тръмп не предостави на Конгреса това, че Русия вече не използва химическо или биологично оръжиее, а също ако не увери Вашингтон, че няма да използа такова оръжие в бъдеще и е готова да резреши инспекции в различни места с участието на наблюдатели на ООН.

Шансовете президентът Путин да отстъпи пред това  са нищожно малки.

Ако той не направи това, законът, приет от Конгреса през лятото, дава на президента Тръмп

правото да въведе редица мерки: от забраната за импорт на руски нефт до ограничаване на финансовите сделки с участието на държавата.

Никой не знае какво ще направи Тръмп, вероятно и самият Тръмп не знае. Тази неопределеност е един от факторите, които доведоха до ръста на цените на нефта в последните месеци.

Западните технологии помогнаха ан Русия да възстанови добива на нефт до нивото, постигнато от СССР.Обемът на добива през септември е 11.54 милиона барела на дена, което съотвества на показателя през 1989 година.

Руският експорт на нефт, който  понастоящем е повече от 4.3 милиона барела за денонощие, изигра решаваща роля за стабилизирането на нивото на доставките, които в противен случай можеха да бъдат сериозно ударени.

Въпросът за последствията от санкциите остава открит.

За тези, които работят в Русия ситуацията може да се влоши.

Министърът на вътрешните  работи на САЩ Райън Зинке сподели за възможността

американските войски да блокират

руските нефтени търговски пътища.

Сега могат да се разберат думите на изпълнителния директор на BP Боб Дъдли, който предупреди за сериозното разрушително въздействие на санкциите.

Настоята ситуация е сериозна, но нито една от чуждите компании, които работят с Русия, не дава никакви признаци за желание да продаде или намали своя дял в бизнеса с руската страна.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;