Съмнения за нагласен кворум в пленарната зала изразиха депутати от БСП. Причината за тях беше резултатът от поименната проверка. 128 народни представители присъстват в зала, а в последвалото гласуване участваха само 104. Това съобщи БНР.

Таско Ерменков от левицата отбеляза:

«Поставихте под съмнение самия факт по начина, по който проведохте поименната проверка и нейните резултати. Нещо повече, от тук нататък поставяте под съмнение легитимността на всякакви гласувания, изхождайки именно от това съмнение за липса на кворум и нагласен такъв».

Социалистите поискаха втора поименна проверка, при която всеки да става от мястото си и да заявява, че присъства в пленарната зала. Председателят на парламента Цвета Караянчева отказа с думите:

«Аз гарантирам, че за всяко едно прочетено име имаше народен представител в залата. Ако вие се съмнявате, можехте да оставите човек и да гледате. Можете да прегледате видеозаписа и да видите, че имаше кворум. Никой не е длъжен да гласува! Всеки има право да гласува по темата, по която се чувства подготвен и убеден».

Тази сутрин заседанието започна с кворум от 121 депутати, което е минимално изискуемото присъствие в пленарната зала. БСП и ДПС не се регистрират, а от «Воля» заплашиха, че също ще престанат да го правят, ако до петък вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не подадат оставки. Вчера кворумът бе събран благодарение на петима депутати от «Воля».

На днешното заседание трябва да бъдат гласувани Държавният бюджет и промените в данъчните закони. Депутатите ще обсъдят на второ четене и новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент.

След дискусията ще се проведе и първото гласуване на държавния бюджет, в който се залага дефицит от 600 млн. лева. Именно в този документ е заложено и 20-процентно увеличение на заплатите на учителите и 10-процентен ръст на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера. Също така общините ще могат да обменят данни, така че 50-процентното данъчно облекчение наистина да може да се използва за единствено основно жилище:

«Нормално е човек да има едно основно жилище – там, където живее. И всъщност с изменението в закона ние просто даваме законово основание на общините да облагат тези, които са се опитвали досега да избягват правилното облагане на жилищата си», заяви Менда Стоянова на 16 октомври.

С преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за догодина се променя и начинът, по който общините ще получават пари от държавата. Това са само част от промените, които се правят през основния финансов закон, за дебатите, по който ресорният министър Владислав Горанов призова да се лишени от популизъм.

«Популизмът не е добър инструмент за правене на политика, въпреки че е на въоръжение почти в цяла Европа. Тези политически системи, които си позволят да подчиняват решенията си на популизъм, имат краткосрочен хоризонт», каза финансовият министър.

В макрорамката за догодина е предвидена инфлация от 3% и ръст на БВП от 3,7 на сто.

Тагове: ; ; ;