Русия едва ли ще представлява такава заплаха за САЩ, както Китай през  2025-2035 години, защото няма да може да поддържа своя потенциал, заяви представителят на Обединения комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Данфорд.

«Когато говорим за  2025-2035 години — ориентирът, по който оценяваме своята способност да изпълняваме функциите си в дадения момент, — то ние сме способни и ще постигнем повече от Китай и вероятно от Русия, която едва ли ще може да поддържа на същото ниво това, което прави сега.

Там се понижават демографските и икономическите показатели. Не считам, че Русия ще представлява такава значителна заплаха през  2025-2035 години, както Китай», каза той то време на лекцията си в университета «Дюк», която се излъчва на сайта на Пентагона.

Според Данфорд, Китай има повече възможности за увеличаване на своя потенциал.

«Това, което те направиха от гледна точка на увеличаване на своя военен потенциал за последните няколко години, според мен, продължава…

Считам, че следващите 20-30 години трябва да гледаме на Китай като на заплаха, по която ние трябва да се ориентираме», добави Данфорд.

През септември министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис нарече ядреното оръжие на Русия първостепенна външна заплаха за своята страна.

По-рано Пентагонът публикува ядрената доктрина на САЩ, в която се отделя голямо внимание на развитието на руските ядрени сили. В документа се казва, че Вашингтон ще продължи да инвестира в разработката на ядрени бойни заряди с малка мощност и да модернизира елементите на «ядрената триада» (междуконтиненталните ракети, стратегическите подводници и бомбардировачите).

Изявления за «руска заплаха» звучат периодично от западните политици, най-често от прибалтийските страни и Полша.

Москва нееднократно подчертава, че никога няма да нападне която и да е от страните от НАТО.

Според главата на МВнР на Русия Сергей Лавров, НАТО знае за липсата на планове от страна на Русия за нападение над когото и да било, но алиансът повод, за да разположи повече техника и батальони близо до руските граници.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;