6 ноември 2018-Нюз Фронт.

Сръбската православна църква публикува официално съобщение във връзка с подписването на съглашението между Патриарх Вартоломей и заемащия длъжността президент на Украйна Петро Порошенко. 

 


» Единството на православието несъмнено е по-важно от всякакви претенции и амбиции»,- напомниха от Белград.

Според думите на епископ Ириней, подписал обръщението, споразумението между Порошенко и Вартоломей води към това, да се предостави «пълна самостоятелност на разколниците».

И това се случва, въпреки че, каноничната Украинска православна църква ( Московски патриархат) има два пъти повече миряни, отколкото сред разколниците, а също и без да се вземе под внимание позицията на Московската Патриаршия и поместните църкви, включително и на Сръбската Православна Църква.

 

Нито една от поместните църкви официално не подкрепя действията на Константинопол по украинския въпрос, отбелязват от СПЦ.

 

» Особено тревожи и онзи факт, че Вартоломей прави всичко това със съдействието на светската власт, с политици, сред които има много разколници и униати»,- се казва в посланието на СПЦ.

 

Епископ Ириней напомни, че въпросната ситуация много напомня на случаят с Македонската църква, която не е канонияна, но се ползва с подкрепата на политици.

 

В посланието на СПЦ стоят няколко въпроса без отговор: защо не са взети под внимание исканията на Руската православна църква?

Как така, за един миг, от разколкник може да се провъзгласи «Киевски Патриарх» ( случаят с разколникът Филарет, който е лишен от църковен сан, разжалван и анатемосан)

Как може да се отмени какъвто и да било статус в действаща поместна църква, ако този статус не е подлаган под съмнения векове наред, включително и от Константинопол.

 

В края на посланието Епископ Ириней пише, че е нужна молитва и вяра, че върховенството в църквата може да принадлежи единствено на Исус Христос, а единството на Църквата е «по-важно от всякакви претенции и амбиции».

 

Кадри от подписването на скандалното споразумение между Порошенко и Вартоломей.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;