Държавният глава Румен Радев увери българските полярници, че в лицето на президентската институция винаги могат да разчитат на подкрепа.

Той каза това в приветствието си, връчвайки националното знаме на участниците в 27-та българска Антарктическа експедиция, на традиционната церемония в Гербовата зала на «Дондуков» 2. Знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Президентът Радев напомни, че това е традиция, поставена от президента Желев и неотклонно следвана от всички следващи президенти.

Държавният глава пожела още много нови научни резултати, полярниците ни да се върнат живи и здрави, и българският трибагреник гордо да се развява на Белия континент.
За 27-и път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света.

Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика, Антарктида вече е необходимост, посочи Радев, като напомни, че леденият континент е барометърът за глобалните климатични промени, начинът да познаем по-добре миналото ни, но и ключът към разгадаването на бъдещето ни, както и нов източник на ресурси за бъдещото ни развитие.

Можем само да се гордеем, че българските държава и учени проявиха далновидност и стратегическо мислене, и днес България има своята антарктическа база, има Антарктически институт, авторитета на държава, която е сред пионерите на проучванията на важния континент, каза държавният глава.

Той отбеляза също, че Антарктида е и континент на мира, добавяйки, че тя налага и нови междудържавни отношения — на доверие, сътрудничество и взаимопомощ.

Президентът благодари на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия. Той отбеляза важността на това да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата.

Тагове: ; ; ;