Проф. Христо Пимпирев определи мисията на полярниците като мисия за България, да се покаже, че България не е една страна «в Югоизточния край на Европа», а е държава, уважавана в цял свят като полярна нация. Това съобщи БТА.

Зад гърба си имахме през всичките тези години подкрепата на президентската институция, заяви Пимпирев.

Можем да се гордеем, че имаме полярна база, която е център на научни изследвания от цял свят, а учените ни са ценени, каза проф. Пимпирев, като благодари за подкрепата на президента.

Акцентът тази година, както винаги, е върху научната програма, каза пред журналисти след церемонията проф. Пимпирев, като напомни, че Леденият континент е най-голямата «научна лаборатория в света на открито», където се правят открития, засягащи цялото човечество.

Не отиваме на експедиция да покорим един връх, това е дългосрочна национална програма за полярни изследвания, посочи професорът.

Тази година от 30 научни проекта комисия от учени е селектирала няколко, сред които проекти по биология, свързани с изследване на местната екосистема.

Биолозите ни ще изследват и микроорганизми, живеещи само там, от които се извличат ензими за лекарства, а напоследък се правели експерименти и с успешно лекарство срещу рак.

Ще бъдат изследвани също геологията и минералните ресурси, движението на ледниците и изменението на климата. Полярните изследвания са бъдещето на човечеството, които ще разрешат много проблеми и как да се справим с бедствия, които сами си причиняваме от замърсяването на атмосферата и околната среда, коментира проф. Пимпирев.

В отговор на въпрос той каза, че плувецът Петър Стойчев, който ще участва в уникален плувен маратон във водите с температура около -1 — 0 градуса, без защитни облекла, ще пътува с първата група от тазгодишната ни експедиция, която ще отплава на 16 ноември от Пунта Аренас в Чили.

Предвид на това, че корабът ще спре пред българската база, за да остави полярниците ни, Пимпирев допуска, че евентуално там може да се състои и планираното плуване.

Тагове: ; ;