Русия постига все по-сериозни успехи в противодействието на вражеските безпилотни летателни апарати (БПЛА), което предизвиква сериозни трудности на САЩ, които в дадения момент акцентират върху активната употреба на безпилотници, пише американското списание  The National Interest.

Порталът дава за пример ученията в Ленинградска област, по време на които най-новите комплекси за радиоелектронна бобра  «Силок» са отработвали противодействие на БПЛА.

Отчитайки, че руската армия вече отдавна използва средства за радиоелектронно заглушаване, през ноември 2017 година е бил представен първият комплекс с наземно базиране, чиято цел е извеждането на безпилотниците от строя, отбелязва The National Interest.

Ръстът на средствата за радиоелекторнна борба и нивото на майсторството на руските военни в тяхната употреба създават заплаха за американския флот, посочва порталът.

В  частност, авторът на статията твърди, че през 2011  година Иран е използвал създадения в Русия комплекс «Автобаза» за прихващането на безпилотника от ВВС на САЩ  RQ-170.

Благодарение на технологичното усъвършентване американските БПЛА подобряват своите характеристики на автономност, пише порталът.

Но те не могат да останат без радиовръзка, която е необходима за предаване на данните, а това е същото слабо място, което Русия използва, завършва The National Interest.

По-рано се съобщи, че през лятото на 2018 година в съединенията от Централния военен окръг на Русия за първи път са постъпили комплексите за борба с БПЛА  «Силок». Комплексът се отнася към най-новите разработки в областта на радиоелектронната борба.

Той е предназначен за откриване на безпилотни летателни апарати в автоматичен режим, самостоятелно определяне на техните координати в различините диапазони на работните честоти.

Комплексът заглушава каналите за управление, телеметрията и връзката на безпилотниците.

Създател е концернът «Съзвездие».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;