6 ноември 2018-Нюз Фронт.

ЕС все повече се тресе и пращи по шевовете, «европейските ценности» вече не са в състояние да примамват някога съюзните държави, които започват да осъзнават, че искат да действат в собствените си национални интереси, и от Брюксел са принудени да констатират, че след Великобритания, от състава на ЕС може да излезе и Полша.

Съответното заявление по темата, направи председателят на Европейския Съвет Доналд Туск.

 

 

Според думите на Туск, вероятността за  «Polexit» в настоящия момент е по-реална от всякога, имайки предвид вътрешната политика на Полша, скандалната й съдебна реформа, която далеч не съответсва на европейските демократични ценности, лишавайки на практика съдебна власт от непредвзетост.

И като резултат, уверен е Доналд Туск, разногласията с Брюксел,  предизвикани от решението на управляващата полска партия «Право и справедливост» да въздейства на съдебните органи, може да доведе до това, че Варшава ще излети от ЕС.

 

«Рискът е много голям и пагубен.  Polexit е възможен», — заяви Доналд Туск, напомняйки и случаят с Великобритания, но забравяйки да подчертае, че Великобритания иска напускане на ЕС повече от всичко, а в случая с Полша, заявлението на Туск, звучи повече като изразяване на недоволство и критика към полските власти.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;