„Хората, които са убедени, че няма смисъл да гласуват, те трудно ще гласуват и сега. Има обаче и много хора, които не гласуват заради малки причини. Искаме да повишим ангажираността на тези хора и да ги накараме да гласуваме“. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, в коментар за новата платформа „Този път ще гласувам“, която ще бъде представена днес. Това съобщи БНР.

„Този път идеята ни беше да оставим самата кампания в ръцете на всички нас, гласоподавателите, гражданите на ЕС – всеки да може да каже защо според него ЕС е важен, какво е направил за него, какво смята той, че трябва да се случи в ЕС, какво смятаме, че трябва да се случи ЕС в близко бъдеще и след изборите, какви реформи трябва да се извършат. Идеята е всеки един със споделяне на съдържание в социалните мрежи в интернет или чрез организиране на офлайн събития, т.е. да се съберете с колеги, приятели, роднини и да си говорите за тези неща“, обясни Стойчев и добави, че идеята е енергията да бъде канализирана преди изборите. По думите му тази платформа е насочена към всички.

Доброволецът Мартин Петров каза: „Вярвам, че моята мисия е да помагам на хората – да ги информирам. Ще гласувам, защото това е важно. Ние определяме не само нашата съдба, но и съдбата на ЕС. Много е важно ние да бъдем активни и да гласуваме за нашето собствено бъдеще“.

Доброволецът Янислав Илиев също става част от платформата: „Тази платформа е доста иновативна. Мисля, че нашият глас ще бъде чут чрез нея. От последните европейски избори досега са минали 5 години и доста младежи, които не са навършили пълнолетие предишния път, сега вече имат тази възможност и този път те ще гласуват. С тази платформа те могат да изразят гласа си. Важно е да се възползваме именно от това право и да гласуваме, защото чрез гласа си, ние споделяме и нашата визия за бъдещето на Съюза и в каква Европа ще живеем утре“.

Теодор Стойчев добави, че новата платформа е надпартийна и цели да информира хората. Искаме да дадем общо европейско измерение, каза той.

Тагове: ; ; ;