Пилотируема космонавтика, разработване и създаване на космически апарати, съвместно развитие и използване на навигационните системи  ГЛОНАСС и «Бейдоу» имат стратегическо значение в сътрудничеството между Русия и Китай в космическата сфера, това заяви пред журналисти първият заместник ръководител на апарата на правителството на Русия Сергей Приходко.

Той отбеляза, че сътрудничеството с КНР в космическата сфера се развива на база програмата за
2018-2022 години, която бе подписана през ноември миналата година.

Тя включва такива направления, като изучаването на Луната и далечния космос, космическата наука и свързаните с нея технологии, спътниците и тяхната употреба, базата елементи и материали, сътрудничеството в областта на данните за дистанционно зондиране на Земята, мониторинг над космическия боклук.

«Планирана е работа по 66 теми. Сред тях стратегическо значение има разработката и създаването на космически апарати и електронна компонентна база, обмяна на спътникови данни и дистанционното зондиране на Земята, пилотируемата космонавтика, а също съвместното развитие и използването на навигационните системи ГЛОНАСС и «Бейдоу», — съобщи Приходко, отговаряйки на въпроса, действително ли сега страните подготвят крупен двустранен космически проект, подобен на съвместната работа на Русия и Китай над създаването на тежък вертолет и широкофюзелажен далекомагистрален самолет.

По-рано съобщихме, че по време на срещата между главите на правителтвата на Русия и Китай Дмитрий Медведев и Ли Кецян на 7 ноември се планира подписването на генерален договор за реализирането на проекта за разработката на граждански тежък вертолет (AHL).

За това съобщи първият заместник ръководител на апарата на правителството на Русия Сергей Приходко.

Той отбеляза, че в рамките на реализацията на проекта за съвместна разработка на  AHL «Вертолети

на Русия» и китайската компания Avicopter са провели 24 рунда преговори по договора.

Спред него, през май страните са парафирали всички текстове от субдоговорите. През октомври е било завършено съгласуването, страните са парафирали също текста на генералния договор.

«Подписването на генералния договор и всички субдоговори е планирано по време на 23-та среща на главите на правителствата на Русия и Китай на 7 ноември», добави Приходко.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;