Иранцы вышли на антиамериканские демонстрации
Хиляди иранци взеха учатие в протестни акции, посветени на 39-та годишнина от завземането на американското посолство и срещу американските санкции, които се въвеждат отново на 5 ноемви тази година.
Протестиращите запалиха американски и израелски знамена, чуваха се лозунги «Долу САЩ!».
На 4 ноември 1979 година иранските студенти, една от главните движещи сили на ислямската революция, нахлуха в американското посолство. Те обвиниха дипломатическита мисия в активна подкрепа на режима на сваления шах Мохамед Реза Пахлави.
Дипломатите бяха взети за заложници и освободени едва след 444 дена, в началото на 1981 година.
Завземането на посолството и заложниците беше за привържениците на революцията символични победа над американския империализъм, но това завинаги развали отношенията между новия режим и САЩ.

«Ние винаги сме живели под санкции и вече сме свикнали с това. Колкото повече ни притискат, толкова по-силни ставаме.

Иранският народ ще докаже своята вярност към висшето ръководство, ще докаже, че никога няма да го предаде», казва Тораби, участничка в демонстрацията в Техеран.

По-рано съобщихме, че Иран ще продължи да продава нефт, независимо от въвеждането на американските санкции по отношение на Техеран. Това заяви иранският лидер  Хасан Рухани.
Рухани пообещал продолжить продажу нефти вопреки санкциям США

  • Според него, твърденията на САЩ за това, че Щатите няма да позволят икономиката на Иран да расте, не са верни: за последните седем месеца експортът на страната постоянно се увеличава, предаде Mehr.

Рухани подчерта, че Иран има намерение да продава нефт, независимо от санкциите на САЩ и независимо от наличието на изключения от тези ограничителните мерки.

На 5 ноември влизат в сила санкциите на Съединените Щати по отношение на Иран.

Държавният департамент отбеляза, че тези санкции ще бъдат по-твърди от всички, които когато и да било са били въвеждани срещу Техеран.

Според изявленията на Вашингтон, САЩ допускат изключение по отношение нефтените санкции — те няма да засягат осем страни.

Nеws Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;