ЕС не одобрява решението на САЩ да възобновят санкциите срещу Иран. Това заяви еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Това съобщи БНР.

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи Федерика Могерини и висши дипломати от Обединеното кралство, Франция и Германия също представиха съвместно изявление, осъждайки новите санкции срещу Иран, наложени от Съединените щати.

«Ние дълбоко съжаляваме за повторното налагане на санкции от страна на Съединените щати в резултат от оттеглянето им от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA)», зявиха Федерика Могерини, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, британският — Джеръми Хънт и германският Хайко Маас.

В изявлението на ЕС се изразява надежда, че Техеран ще продължи да изпълнява «изцяло своите ядрени ангажименти в пълен размер» въпреки американското ембарго. ЕС също така подчертава, че членовете на съюза възнамеряват да работят върху «запазването и поддържането на ефективни финансови канали с Иран и продължаването на износа на ирански нефт и природен газ».

Новите наказателни мерки на САЩ влязоха в сила от днес и на практика принуждават компаниите в редица сектори да избират между инвестиции в Иран и достъп до американския пазар.

Иран няма да спазва санкциите, заяви президентът Хасан Рохани:

«Ние сме в ситуация на икономическа война. Продаваме нашия петрол и ще продължим да го правим при всякакви обстоятелства. Гордо заявяваме, че ще заобикаляме тези незаконни санкции, които противоречат на международните норми».

Тагове: ; ; ; ; ;