Британският «Сънди таймс» твърди, че премиерът Тереза Мей е осигурила отстъпки от Брюксел за оставане на цялото Обединено кралство в Митническия съюз след Брекзит, с което ще се избегне твърда ирландска граница. Това съобщи Българското национално радио.

Така ще отпадне нуждата от искания от Брюксел така наречен «предпазен механизъм» за ирландската граница, който е основната причина преговорите да изпаднат в застой, тъй като при него Северна Ирландия ще има по-различен статут от останалата част на Обединеното кралство.

«Предпазният механизъм» е изискване на Брюксел за избягване на твърда граница в случай, че сделка не бъде постигната и би трябвало да гарантира продължаване на нормалната търговия за известен период до договаряне на окончателно спарзумение.

«Сънди таймс» уточнява, че новият вариант на правителството ще включва специална клауза, която да спечели на страната на премиера Тереза Мей септичните «брекзитиъри».

От много страни вече се чува, че подготовката за заключително споарзумение е много по-напреднала, отколкото офиицално се признава.

Плановете на Тереза Мей се очаква да бъдат обсъдени на среща на кабинета във вторник, а в петък, ако Мей убеди ЕС, че е постигнат достатъчно напредък, може да се стигне до извънредната среща на върха по-късно този месец, както бе планирано по-рано.

Говорител на премиера обаче нарече публикацията в «Сънди таймс» спекулация без да се ангажира с коментар и отбелязвайки единственно, че преговорите продължават.

Тагове: ; ; ; ;