30 години от учредяването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството бяха отбелязани тази вечер на среща в ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това съобщава Българското национално радио.

Клубът, учреден точно преди 3 десетилетия в същата сграда, е една от първите дисидентски организации в тогавашната Народна Република България.

На въпрос на „Хоризонт“ какво се промени през последните  30 години, бившият министър на отбраната в правителството на СДС  Димитър Луджев отговори:

„През 1989-1990 г. лозунгът на СДС бе да сменим системата. Сменихме системата, всичко се промени. Очевидно вече сме в руслото на модерната цивилизация, модерния свят“.

Той обаче добави: „Друг е въпросът, че така се стекоха нещата в нашия преход, че той стана много мъчителен, и бих казал — твърде уродлив в много отношения.

Демокрацията ни е малко уродлива, така че … не мога да кажа, че постигнахме това, което искахме. Както казвам, че сме в модерния свят, така се вижда и разликата с модерния свят“.

Заедно с отбелязването на 30-та годишнина от учредяването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството , членовете му проведоха  и неговото 7-мо Общо събрание.

Учредителите през 1988-а година са 80 интелектуалци. Сред тях са Желю Желев, Чавдар Кюранов, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Блага Димитрова, проф. Николай Василев.

На 3 ноември е приета учредителната  декларация, изпратена до Централния комитет на Българската комунистическа партия, творческите съюзи и средствата за масова информация.

Впоследствие клубът се преименува и се трансформира във федерация, а през 1991 година се регистра като партия „Либерали“.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;