Дали демократите ще отнемат мнозинството на републиканците в поне една от двете камери на Конгреса интересува всички в САЩ. Това съобщава БНР.

Изследванията показват, че демократите по всяка вероятност ще спечелят Камарата на представителите и имат шанс да спечелят повече места в горната камара – Сената, но истината е, че никой не иска да се обвърже и да каже със сигурност. Проблемът е, че през 2016 година всички бяха много сигурни, че Хилари Клинтън ще спечели изборите, а видяхме, че тя не спечели. Тази несигурност виждаме и в момента.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Ваня Ефтимова — журналист, историк и преподавател в Съединените щати по повод политическата обстановка в САЩ преди междинните избори за конгреса, които по традиция ще се проведат в деня след първия понеделник на месец ноември.

„Демократите се опитат да увеличат избирателната активност, защото на междинните избори обикновено се появяват твърдите избиратели и партията, която мобилизира повече от другите избиратели – от независимитея, от малцинствата и т.н. – печели“.

Стрелбата в Питсбърг мобилизира да гласуват много хора, които смятат че Америка е тръгнала по недобър път и Тръмп има нужда от конгрес, който да му опонира силно, допълни тя и уточни, че Тръмп е опровергал очакванията да заеме по-умерени позиции, когато стане президент. Темата за данъците на средната класа е тази политика, за която републиканците биха искали да говорят преди вота, коментира тя:

“Те биха искали да посочат и да кажат:

„Вижте икономиката в САЩ е много добра, трябва отново да ни изберете, за да продължи този курс“.

Но има критики, че от данъчните облекчения печелят само богатите, а средната класа почти не усети нищо от тези данъци.

Видяхме, че Доналд Тръмп до известна степен явно е отчаян, защото отново миналата седмица, пред избиратели, заяви, че ще има още едни промени на данъците и всъщност хвърли всички в абсолютна изненада, защото никой не беше чувал за това до този момент“.

Друга тема, на която Тръмп основно акцентира преди вота е „керванът мигранти, който се приближава към САЩ“ .

Тя е много застъпена в медиите, но като че ли по-малко резонира с избирателите, коментира Ефтимова. Тръмп казва също, че ако спечелят демократите ще дойде анархия, но думата „социалист“ вече не е табу в американската политика, коментира тя:

„И при и демократите много от нещата които бяха тябу, много от темите които не можеха застъпени, изведнъж могат да бъдат дискутирани. Това е, което виждаме в момента — че от демократичен социализъм, колкото и отдясно да се опитват да го направят мръсна дума, никой не се стряска толкова много.

Много неща се сменят, не е само Доналд Тръмп. Виждаме Америка наистина в момент на неимоверна промяна“.

До известна степен популизмът на Доналд Тръмп и силната реторика са се преместили и към демократите, а цялата публична сфера в Америка е силно поляризирана, предупреди Ефтимова:

„Виждаме, че има кандидати демократи, които дори се държат по същия начин като Доналд Тръмп“.

Интервю на Деян Йотов от БНР с Ваня Евтимова

Тагове: ; ; ; ; ; ;