Членове на гръцката анархистка групировка „Рубикон“ нахлуха в петък вечерта в посолството на Аржентина в центъра на гръцката столица. Полицията задържа деветима от тях, предаде БТА.

В. „Катимерини“ пише днес, че около 10 души се качили на четвъртия етаж на зданието, където са разположени офисите на посолството, позвънили на вратата и след като им отворили, нахлули в помещението, съобщи ТАСС. Те спуснали от балкона транспарант в подкрепа на „борбата на аржентинския народ“ и хвърлили листовки.

След това от „Рубикон“ разпространили в интернет портал на анархистки организации видеозапис от акцията и изявление, че тя е извършена в памет на загиналия Сантяго Малдонадо — аржентински активист от протестите на индианците мапуче за отстояване на техните изконни земи.

Малдонадо изчезна след разгонване на протест в аржентинската провинция Чубут на 1 август. В средата на октомври тялото му бе намерено в река. Причината за смъртта на младия мъж все още не е установена. По тялото му не са намерени следи от насилие.

Анархистката организация „Рубикон“ се появи в Гърция през 2009 г. на фона на икономическата криза. Нейни членове са осъществили стотина нападения срещу различни организации, министерства, посолства, представителства на международни компании и организации.

На 21 октомври т.г. анархисти от „Рубикон“ нападнаха с чукове посолството на Канада в атинския район Халандри.

На 22 юли членове на групировката поляха с червена боя фасадата на сградата на министерството на външните работи и разбиха няколко прозореца.

Те хвърлиха тогава листовки, в които се казваше, че нападението е извършено в знак на солидарност с палестинския народ.

На 3 август т.г. анархистите хвърлиха червена боя по сградата на министерството на инфраструктурата и транспорта, като заявиха, че акцията е извършена заради големия брой жертви на горските пожари край Атина на 23 юли.

Тагове: ; ; ; ;