Само ден ни дели от битката за Капитолия в Съединените щати. Междинните избори, които ще се проведат на 6 ноември, са считани за референдум за политиките на президента Доналд Тръмп. Това съобщава Тона Димитрова за NOVA.

Сърфистите в бастиона на демократите Калифорния се надяват да яхнат огромна синя вълна на 6 ноември. Синя като цвета на тяхната партия.

Харис Силвър от Лос Анджелис ще съблече мокрия си костюм във вторник и ще отиде да гласува, призовава всички американци да направят същото.

«Трябва да участвате в демокрацията, такъв е процесът. Тук, където живея, преобладаващо подкрепят демократите, така че няма да има голямо значение, ако гласувам. Но ако живеете на място, където има оспорвана битка, то хората трябва да отидат до урните. Това, което се случва в тази страна, е национален кошмар», заявява Харис.

53-годишният Дон Уорд лъска обувки от години на ъгъла на 47-ма улица и 6-то авеню в Ню Йорк. Докато се опитва да привлече клиенти, подхвърля и политически лозунги. Надява се изборите да сложат край на разделението в страната.

«Надявам се да се говори повече истина, за истинските проблеми, а не само да ни подхвърлят камуфлаж. Трябва да се обединят, да застанат зад една кауза. Напрежението се усеща. Тук съм, на този ъгъл всеки ден. Определено има такова различие в мненията«, допълни Дон.

През 2016 г. Доналд Тръмп спечели с над 40% в щата Западна Вирджиния с обещанието да отвори отново мините и го направи. Жителите на един от най-бедните щати продължават да подкрепят президента.

«Имам усещането, че си върши работата. Създаде работни места в Западна Вирджиния, отвори въгледобивните мини», казва жителката на Западна Видржиния Бренда Котрил.

Прадедите на много от хората в Западна Вирджиния са избягали от Ирландия фермери, които са намерили свободата в дивата природа на планината Апалачи. Десетилетия наред изкарват прехраната си, като копаят в богатите на въглища масиви. За тях изборите печели този, който може да им осигури работа. Тръмп им обеща да върне живота на въгледобивната индустрия и макар щата до 2000 година да гласува твърдо за демократите, след това се обърна към консервативната партия. Доналд Тръмп посети щата, за да напомни на хората кой мисли за тях.

«Миньорите са обратно на работа. Много хора казваха, че това няма да се случи. Но вие сте отново на работа, не само това, но и отваряме мини навсякъде», заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

2 години след началото на мандата на Тръмп тъмночервеният щат Западна Вирджиния вече има сини петна. 71-годишният Джо Манчин е сенатор-демократ. Надява се във вторник гласоподавателите да го изпратят отново в Капитолия. За момента той води в битката в Западна Вирджиния — бастион на репуликанците.

«Въпросът не е кой е демократ и кой републиканец, а на кого вярваш, кой ще се бори за здравеопазване, срещу опиоида, срещу фармацевтичните компании», казва още Джо Манчин.

За да оцелее в тъмночервения щат Манчин, подкрепя миньорите и правото за носене на оръжие. Републиканец под прикритие, прошепва една от жените, дошли да чуят неговите послания. Как ще се представят демократи като Манчин, които са принудени да плуват срещу течението в червените щати — от това ще зависи изхода от междинните избори във вторник.

Тагове: ; ; ; ; ; ;