3 ноември 2018-Нюз Фронт.

Ученията на  НАТО в Норвегия показаха фаталната неготовност на Корпуса на морската пехота на САЩ за война в полярните морета.

 

Централното събитие от едромащабните военни учения на НАТО  «Trident Juncture-2018» трябваше да бъде показването на морския десант. Разбира се- американски. Защото европейските членове на НАТО, не могат да представят необходимата красота, която, както е известно е голяма сила.

За това, от САЩ пристигна цяла десантна войска – 24- МЕУ, тоест експедиционно съединение на морската пехота.

Обаче, вместо страшното» МЕУ» от целия напън се получи сподавено «Мяу!». Двата страшни десантни бойни кораба от трите налични, кактто и предположихме по-рано, не успяха да участват в тази историческа акция по терминално плашене на Русия. По простата причина, че на единият от тях – USS Gunston Hall, неласкава северна вълна разби десантаната палуба заедно с намиращите се там тежки самоходни транспортьори LCU.

А другият кораб— USS New York, за да не рискува се скри на безопасно пристанище.

 

Ето такива корабчета като LCU, които тежат няколко тона бяха размятани от вълните по десантната палуба на ДКД «Gunston hall». Последствията  не е сложно да си представите

 

В резултат, замисленият като извънредно грандиозен, американски десант в състав от четири хиляди американски войници от морската пехота на САЩ,  преди да стигне до района за представяне, остана 6 пъти по-малък- 700 бойци.

Ако сега беше война, и морската пехота на САЩ загуби, преди да е започнала десантната операция, 3300 от общо 4000 военни, заради банална есенна буря, то това би било пълна катастрофа.

След която, просто могат да забравят да нахлуват в Норвегия по море. А отговорните за подобен вселенски позор пълководци да бъдат разжалвани на свързочници. А други разстреляни за назидание.

 

Днес, при наличието на отсъствие на война, на която Русия както винаги не се яви, едва ли биха застреляли когото и да било. Даже напротив- щедро биха наградили. И разбира се, могат да се направят и да покажат добро лице при лоша игра, за да разтръбят пред целия свят, че НАТО може с лекота да разбие всеки противник. Е, така или иначе никой няма да се върже и да повярва.

 

Защото фактите са упорито нещо. И трескавият прпвал на основното действие от тези показни учения не може да бъде скрит.

 

Един от десантните кораби на ВМС САЩ- «Иводзима» все пак успя да доплува до района за излизане, за да подкрепи честта на падналите американски панталони бурно симулиращи «могъщ натиск».

В хода на който, излизането на брега, съдейки по картинката от прес-службата на ученията, се виждат много по-малко от даже 700 щика, а също и 12 бронирани амфибии, 6 леки бронемашини тип «Страйкър»  и още, към всичко това, първата любов на московските автолюбители- цели 21 джипа » Хамви» .

Общо взето, след всички митарства и загуби да «освободят европейския контингент» на брега на Норвегия се добра успешно цяла една рота от американската пехота. Ами какво може да се каже? Освен- ха-ха-ха! Изплашиха Русия с голо дупе.

Но това е половин беда. Митарствата на САЩ и подобни похождения на войнството им около Полярния кръг, са доста и от тяхното количество и резултат може да се направи извод, който американците не са способни да осъзнаят днес.

Провалът на американския десант в Норвегия се оказа финален акт на тази американска военно-морска драма. Първо, амфибийната група на САЩ се опита да проведе трениривъчен десант в Исландия. Но  и там не им се получи. Няколко пъти им се налага да отлагат ученията, а накрая решиха даже да ги отменят.

А два неуспеха подред, които претърпяха амфибийните сили на САЩ в северните ширини, не могат да са просто случайност или лош късмет. И дават основание,  от това да се направят доста нелицеприятни за тях системни изводи. Които ако накратко обобщи, се свеждат към това, че ВМС САЩ не са готови към провеждането на едромащабни морски десантни операции в северните региони на планетата.

Което звучи като погребален марш за американската геополитика, която Вашингтон разглежда като едно от най-перспективните направления, именно експанзията на САЩ в приполярните области, където са концентрирани гигантски залежи на енергоносители.

 

Днес, след двойното фиаско на американската морска пехота на ученията «Trident Juncture-2018» става ясно, че тези амбиции на САЩ бне са подкрепени от реална дееспособна сила.

А това си е повече от огорчителна истина, отколкото неуспех по време на антируски военни маневри/

 

Мимоходом се сетих, че американския флот исторически въобще не е влизал в северните морето, и никога не е провеждал десантни операции там…

Елемент от военни реализъм  на тази натовска бутафория внесе Русия.

Повече може да прочете в авторския материал

Специално за News Front Юрий Селиванов

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;