В началото на есента международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се разшири с 1,3% до 7-месечен връх, тъй като вносът достигна рекордни висни с оглед на силното вътрешно потребление в резултат на много ниската безработица, политиките на по-ниски данъци и на по-високи федерални разходи. Това съобщава Българското национално радио.

Дефицитът с Китай пък достигна исторически връх въпреки агресивната протекционистка политика на администрацията на Доналд Тръмп и водената от Вашингтон война с Пекин посредством увеличаване на митническите тарифи.

В рамките на септември американският търговски дефицит нарасна с 1,3% до 54,02 млрд. долара от 53,3 млрд. долара през август, разширявайки се за четвърти пореден месец, показват данни на Департамента по търговия.

Причина за разширяването на дефицита е нарастването на американския внос с 1,5% до рекордните в историята 266,6 млрд. долара, като износът също нарасна с 1,5%, но беше в размер на 212,6 млрд. долара.

За първите девет месеца на настоящата година търговският дефицит се разшири с 10,1% до почти 447 млрд. долара от 404,5 млрд. долара за същия период на 2017-а година и все още има реален риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.

Данните на Департамента по търговия показват, че наложените от САЩ високи мита на различни чуждестранни стоки все още не допринасят с нищо за свиване на търговския дефицит.

Показателно е, че търговският дефицит през септември с Китай (втория най-голям търговски партньор на САЩ) дори нарасна в рамките на месец с 3 млрд. долара до рекордните в историята 37,4 млрд. долара, тъй като вносът се увеличи с 3,5 милиарда до 47,7 млрд. долара, докато износът в посока към Пекин се повиши с едва 400 млн. долара до 10,2 млрд. долара.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да се увеличава, е че американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави и с оглед на това харчат повече за по-евтини вносни стоки.

Трябва да се има предвид, че разширяващият се търговски дефицит през третото тримесечие отне цели 1,78 проценти пункта от растеж на годишния БВП на САЩ, който се забави до 3,5% от 4,2% през второто тримесечие.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;