Антируските санкции доведоха да «непредвиден ефект», в резултат на което Москва се отделя от Европа и се сближава с Пекин, това заяви в интервю за изданието Point бившият президент на Франция Никола Саркози.

Той отбеляза, че санкциите срещу Москва са контрапродуктивни, не отговарят на интересите на европейците и чрез се натрапват «разпорежданията на Доналд Тръмп».

Екс-президентът също изрази съжаление, че политиката на икономически ограничения се свежда до това «да се направи всичко, за да се подтикне Русия в обятията на Китай».

Според него, на Москва «трябва да бъде протегната ръка».

«Трябва да се оправят отношенията с Русия. Трябва ни нова наднационална организация, в която да влизат три страни: Европа, Турция и Русия», каза Саркози, добавяйки, че по-рано той е бил против влизането на Турция в ЕС.

Екс-президентът е за засилване на диалога между Москва и Брюксел и за по-дълбока интеграция на Русия.

Според него, това ще «укрепи архитуктурата на континента», защото на държави от рода на Украйна няма да им се налага да избират между две страни.

Отношенията между Москва и Запада се влошиха след държавния преврат в Украйна и присъединяването на Крим към Русия.

САЩ и някои други страни обвиниха Москва в намеса и въведоха срещу нея санкции.

Русия предприе ответни мерки и пое курс към импортно заместване.

Кремъл нееднократно заявява, че Русия не участва във вътрешноукраинския конфликт, а Крим се е присъединил към Русия по демократичен път — в резултат на референдум.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;