Държавният секретар на САЩ Майк Помпео счита, че действията Русия отслабват безопасността на САЩ.

«Президентът Тръмп ясно заяви, че той иска добри отношения с руснаците. Ние искаме те да направят няколко неща, да променят своето поведение.

Те ни предизвикват, създават проблеми, отслабват сигурността на Америка», каза Помпео в интервю за телевизионна канал  Fox News.

«Ние искаме Русия да се върне към спазването на договорите за ракетите, а също да спазва споразуменията, които е сключила. Ако не можем да ги убедим руснаците, то ние трябва да водим диалог с тях. Аз направих точно така, когато бях директор на ЦРУ, разговарях с руските си колеги», добави Помпео.

САЩ и Русия се обвиняват взаимно в неспазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, при това САЩ заплашват да се оттеглят от Договора.

«Ако успеем да проведем разговори, които да ги подтикнат към промяна на поведението си по такъв начин, че това да не заплашва американците, това би било добро нещо. Призовавам президента на САЩ Доналд Тръмп и другите членове на кабинета да постъпят точно така», завърши държавния секретар.

Русия нееднократно заявява, че строго спазва своите ангажименти по договора.

Главата на МВнР на Русия Лавров отбеляза, че Москва има твърде сериозни въпроси към САЩ по повод изпълнението на договора от самите американци.

В частност, Москва посочва, че САЩ разполагат на суша — във военната база в Румъния, а също в Полша — установки, способни да изстрелват крилати ракети тип «Томахоук», което е забранено от договора.

Руската страна също обръща внимание на това, че САЩ разработват удрани безпилотни самолети, финансират изследвания за създаването на крилата ракета с наземно базиране.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;