Постоянния представител на САЩ към ООН Ники Хейли рязко разкритикува резолюцията, призоваваща да се свали от Куба американското икономическо, търговско и финансово ембарго, съобщава  Fox News.

Според думите й, ООН не желае да осъди нарушаванета на правата на човека в Куба, а тази резилюция «няма да помогне на нито едно кубинско семейство и няма да нахрани нито едно кубинско дете.

Хейли заяви също, че Куба отрича свободата и елементарните права на кубинския народ, а САЩ няма да променят своята позиция.

«Съединените Щати ще продължат да защитават кубинския народ, докато неговите прави и свободи не бъдат възстановени. Точка. Няма да отстъпим», каза постоянният представител.

Освен това, добави Хейли, в резутат на приемането на резолюцията никой не е спечелил, а главната губеща страна се е оказала самата Организация на обединените нации, която «е отхвърила възможността да не се застъпи за правата на човека».

«Днес няма победители, има само губещи», заяви тя, подчертавайки, че всички държави от ООН само се опитват да навредят на САЩ.

Тази седмица Генералната асамблея на ООН за 27-и път прие резолюция за необходимостта да се прекрати икономическата, търговска и финансова блокада на САЩ срещу Куба, действаща вече 55 години.

За резолюцията гласуваха 189 държави, против бяха само САЩ и Израел.

По-рано съобщихме, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън анонсира новите санкции срещу Куба и Венецуела, а също засилване на натиска над Никарагуа, съобщава  NBC.

«Този триумвират на тиранията, този триъгълник на терора, простиращ се от Хавана до Каракас и Манагуа, е причината за огромни човешки страдания», заяви Болтън.

Той отбеляза, че Вашингтон повече няма «да умиротворява диктаторите и деспотите около бреговете на САЩ в това полукълбо», наричайки лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа «три марионетки на социализма».

На 1 ноември Генералната асамблея на ООН за 27-и път прие резолюция за нуждата да се прекрати икономическата, търговска и финансова блокада на Куба от САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;