След като през 1951 година в Гватемала в резултат на демократични избори на поста президент бе избран Хакобо Арбенса Гусман, той започна в страната обширни поземлени реформи.

Президентът искаше да изгони от страната «Юнайтед Фрут Къмпани» (United Fruit Company) и да върне земята на местното население.

Американците заподозряха, че във вътрешните работи на Гватемала се намесва СССР.

По-късно се оказа, че подозренията им са били погрешни.

В резултат на първото американският посланик в ООН Хенри Кейбът Лодж яростно се нахвърли върху съветската делегация по време на срещата в залата на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк:
«Стойте по-далеч от това полукълно!»

Обърнете специално внимание на тези думи и ги запомнете.

Карикатура «Доктрината Монро»
Десет години по-късно СССР наистина се опита да стъпи в западното полукълбо — този път в Куба.
Както знаем, САЩ заплашиха да започнат сериозна военна операция, когато на снимките, направени от самолет-шпионин, откриха съветски пускови платформи за ядрени бойни глави.
За САЩ това бе немислимо!
Ракети на 1800 км от Вашингтон!
О, какъв ужас!
Президентът Кенеди по телевизията се обърна към американския народ и каза:
«Тези ракетни бази не могат да имат друга цел, освен да извършат ядрен удар по Западното полукълбо».
Не минаха 20 години и дойде редът на Никарагуа.
Администрацията на Рейгън заяви, че има подозрения, че СССР се намесва във вътрешните работи на страната и се опитва да се разположи там, «заплашвайки нашите жизнено важни стратегически интереси».
Т.е. американците просто не позволяват на чужди държави да стъпят дори с палец на което и да е място в западното полукълбо.
Още през 1823 година, след като страните от Централна и Южна Америка изгониха своите европейски колониални господари, влезе в действие Доктрината Монро, която гласеше, че САЩ ще разглеждат всяка намеса на външна сили в работите на западното полукълбо като неприемлива заплаха за своята безопасност.
Т.е. това е ключов интерес за страната — никой няма право да стъпва дори на сън в западното полукълбо, освен американците.
А тогава какво правят американците в източното полукълбо?
Майка си ли търсят там?!
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;