Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас на пресконференция след четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция «Евксиноград». Това съобщи БТА.
Той изтъкна, че четиристранните срещи вече са станали институция и каза, че премиерът на Израел е важен събеседник и приятел в рамките на тази срещата, с когото ще се говори за възможностите за по-широко сътрудничество на страните от четиристранния формат.
Гръцкият премиер припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани.

Той напомни и за Преспанското споразумение, с което се отбелязва разрешаването на един многогодишен проблем, който се отнася до целия регион.
Гръцкият премиер подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните — кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.
Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти, каза гръцкият премиер. Единият е за модернизация на железопътната връзка Александруполис — Бургас — Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия.

Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас, допълни премиерът на Гърция.

Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти.

Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона — интеконектора България — Гърция — вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за  Източносредиземноморския газопровод.
Сред другите обсъждане теми е било създаването на постоянна организация за сътрудничество между четирите страни.  Друга обсъдена идея е четирите страни да станат общи кандидати за голямо спортно събитие през следващото десетилетие.

Тагове: ; ; ; ; ; ;