Американският президент Доналд Тръмп заяви, че войниците по границата с Мексико могат да открият огън по имигранти, които хвърлят камъни по тях. Това съобщи Българското национално радио.

Тръмп вече обяви плана си да изпрати до 15 000 военнослужещи на границата, заради придвижващите се към САЩ кервани с хиляди граждани на бедни страни от Централна Америка.

Част от имигрантите хвърляха камъни срещу мексикански служители на реда, при преминаването им през южната съседка на САЩ.

„Някои хора го наричат инвазия и то прилича на инвазия. Това са опасни хора. Много от тях са млади и силни мъже.

Тези нелегални кервани няма да бъдат допуснати в Съединените щати и трябва да тръгнат обратно веднага“, призова държавният глава на САЩ.

Тръмп обяви и план на администрацията му да задължава всеки търсещ убежище в Съединените щати да е влязъл през законен пропускателен пункт.

По-рано през седмицата американският президент се изказа и срещу конституционното право всяко дете, родено в САЩ, независимо от произхода му, да получава американско гражданство.

Според критиците на Тръмп в момента той използва темата за имиграцията, за да мобилизира електората си преди изборите за конгрес този месец.

Франс прес изтъква, че до дни по границата с Мексико е възможно да има също толкова американски войници, колкото има в Афганистан.

Тагове: ; ; ; ; ; ;