Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да направи отстъпки в отношенията с Иран, за да може Техеран да избегне основните санкции, които трябва да влязат в сила на 5 ноември, пише The Washington Free Beacon, позовавайки се на източници.
Както  пише изданието, във връзка с натиска на европейските съюзници сътрудниците на Държавния департамент са убедили държавния секретар на САЩ да не се изключва Иран от международната платежна система  SWIFT.

Отбелязва се също, че Вашингтон може да направи изключения в санкционната си политика и да позволи на някои страни да продължат да купуват ирански нефт.

По-рано СМИ съобщиха, че министрите на финансите на страните от ЕС имат намерение да убедят администрацията на САЩ да се откаже от плановете си за изключването на Иран от международната платежна система SWIFT.

На 5 авгусст Тръмп подписа указ, предполагащ възстановяването на двата етапа от санкциите срещу Иран, които по-рано бяха отменени във връзка с ядрената сделка.

Етапът, който се планира да бъде реализиран от 5 ноември, включва мерки, свързани с енергийния сектор и ограничаване на операциите с Централната банка на Иран.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;