Участието на Финландия в ученията на НАТО заплашва сигурността на страната, защото Хелзинки рискува да изгуби неутралния си статус, сподели за вестник  «Известия» депутатът от парламента на Финландия, членът на комитета по отбрана Маркус  Мустаярви.

Според политика, присъединяването на страната към ученията  Trident Juncture в Норвегия увеличава напрежението в международната обстановка на Север.

«Вече не бива да се говори за това, че Финландия е само партньор на алианса.

Тези учения са агресивна демонстрация на сила, част от политиката на доминиране на САЩ.

Те неизбежно ще доведат до ръст на напрежението на Север.

Финландия не се нуждае от политика на конфронтацията, на нис ни трябва политика на мирно съжителство», каза Мустаярви.

Той добави, че Вашингтон има намерение да промени външната отбранителна политика на Финландия.

По-рано МВнР на Русия заяви, че ученията на НАТО  Trident Juncture 2018 носят антируска насоченост.

На 20 октомври в Норвегия стартираха учения на алианса. В тях участват 50 хиляди човека, задействани са 10 хиляди бойни машини.

А ето и информация около българското участие в тези военни учения на НАТО. Информацията е от сайта на Министерството на отбраната на България.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за постигнатите резултати в хода на учението на НАТО „Trident Juncture — 2018”.

Той участва във ВИП деня на учението на 30 октомври в Тронхайм, Кралство Норвегия.

Официалните гости наблюдаваха действията на силите на НАТО през първия етап на учението, по време на който се отработват задачи в отбранителна операция.

Освен демонстрацията на способности, участващите в учението нации представиха въоръжение, техника и екипировка. Българските военнослужещи представиха машина за водене на радиационно и химическо разузнаване и екипировка за обезвреждане на невзривени бойни припаси.

Заместник-началникът на отбраната и военният представител на началника на отбраната във Военните комитети на НАТО и ЕС вицеадмирал Георги Фиданов поздравиха българските участници за отличното представяне в демонстрациите в рамките на ВИП деня. Генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от свое и от името на ръководството на Министерството на отбраната на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо за оказаното съдействие на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада.

Приветствие към гостите отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта важната роля на всички държави, участващи в провежданото учение, в контекста на единството на Алианса и способността му да защити всеки от своите членове. Генералният секретар акцентира върху отбранителния характер на учението и показаните способности за съвместни действия.

Командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого, който е и офицер, провеждащ „Trident Juncture — 2018”, даде висока оценка на участващите за демонстрираното единство и постигнатото до момента, като доказателство за общите способности за защита.

Генерал Андре Ланата, командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, също изказа задоволство от показаните резултати, въпреки срещани затруднения в хода на подготовката.

В учението се включиха повече от 30 държави в район, включващ териториите, въздушното и морското пространство на Норвегия, Швеция и Финландия.

България участва в учението с част от декларираните си формирования за Силите за незабавен отговор на НАТО за 2019 г. (NRF – 2019): група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество.

Групата за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето е включена в състава на 39-ти батальон за контрол на придвижването от американската армия и подпомага и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране.

Двата взвода — за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология — Мусачево и за обезвреждане на невзривени бойни припаси от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно сътрудничество от 78-ми батальон за осигуряване – София от Сухопътните войски участват в учението в състава на канадска многонационална бригада в района на Фремо Лиер, Норвегия.

В „Trident Juncture — 2018“ са включени и двама офицери от командването на Сухопътните войски и щаба на Съвместното командване на силите като старши национален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;