3-месечното бебе, което беше заснето босо и гладно на улицата, заедно с пияните му баба и майка, е в център за настаняване от семеен тип. В следващата половин година социалните ще проучват възможностите то да бъде настанено при роднини или да получи адекватни грижи. Според тях обаче то трябва да е далеч от родния му дом в „Малашевци”. Това съобщава NOVA.

Видеото беше заснето в София около 07:00 часа сутринта в четвъртък. На него се вижда как две жени в нетрезво състояние разнасят полуголо бебе в студените сутрешни часове. Случаен минувач успява да заснеме случката. Клипът провокира вълна от възмущение в интернет. Видеозаписът беше споделен близо 19 000 пъти и предизвика почти 4 000 коментара. Сигналът до властите подават други хора, видели малко по-късно двете жени и бебето на улицата. Момиченцето е настанено в център за настаняване от семеен тип.

„Целият екип си свърши много бързо работата. Полицаите пристигат много бързо и закарват детето в здравно заведение. Там се полагат необходимите грижи за бебето. От там сигналът идва при нас. Ние направихме проучване и разбрахме от колегите в дирекция Социално подпомагане — „Оборище”, че това семейство е проучено съвсем наскоро, след подаден сигнал на 25 октомври. Разбрахме, че детето живее в „Малашевци” , в стара, порутена къща при лоши битови условия“, заяви директорът на дирекция Социално подпомагане — „Лозенец” Веселим Кожухаров.

В четвъртък стана ясно още, че държавните служители знаят, че детето е в риск от 25 октомври.  Днес те отговориха, че са действали изцяло по законовия ред.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;