Израел не е извършил нито една самостоятелна военна операция на територията на Сирия след 17 септември, когато сирийската ПВО по погрешка свали руския военен самолет Ил-20, пише  Contra Magazine.

Изданието отбелязва, че Израел нееднократно е заявявал, че няма да прекрати бомбардировките в Сирия, независимо от появата в региона на руския ЗРК С-300, но от момента на трагедията с Ил-20 в израелските СМИ нито веднъж не е било споменато за подобни операции, макар по-рано за тях информацията да е била постоянна и подробна.

Както счита  Contra Magazine, може да се изключи версията за това, че атаките продължават, но за тях просто са престанали да пишат и да правят репортажи.

Впрочем, израелските власти заявиха, че са провеждали подобни нападения, но само след съгласуването им с Русия.

Решението за доставката в Сирия на С-300 бе прието, след като на 17 септември руският Ил-20, който се бе насочил към авиобаза Хмеймим, случайно бе ударен от сирийската ПВО по време на удара на четири израелски F-16 по обекти в Латакия.

В резултат загинаха 15 военнослужещи от Русия.

По данни на Министерството на отбраната на Русия, Израел е уведомил руската страна за въздушния удар една минути преди неговото начало, въвеждайки в заблуждение за района на операцията и без да съобщи за местонахождението на своите изтребители.

Както заявиха от военното ведомство, израелските пилоти са се прикрили зад руския самолет и са го изложили по този начин на огъня.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;