Работата на парламента отново бе блокирана днес заради липсата на кворум. Трите опита за осигуряването му бяха неуспешни, след което следващото заседание бе насрочено за вторник от 13 часа. Това съобщава БНР.

Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за липсата на кворум, като в словесни двубои влязоха депутати на ГЕРБ с представители на БСП, а Патриотите — с ДПС.

Поведението на БСП и ДПС и отказът им да се регистрират е в нарушение на Правилника на Народното събрание, заяви пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той обясни, че всеки, който не се е регистрирал, ще понесе санкция.

„Смятам, че ние сме доказали, че можем да се организираме и да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума — така че на следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са в международни организации“, каза той.

Кирилов увери, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осигуряването на кворума за извънредното заседание във вторник, на което ще се обсъждат бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

 „Аз имам предвид, освен политическата санкция, която е, бих казал, най-съществената в тоя случай. Това е правото на всеки наш избирател, да направи съответната преценка. Имам предвид и санкциите, които са по финансовите правила. Това е санкция в размер на припадащото се дневно възнаграждение“, посочи той.

Депутатът Румен Гечев от БСП, член на бюджетната комисия, настоя, че кворумът е отговорност на управляващите, заяви, че поведението им е протест и срещу бюджета на правителството за догодина.

„Те не идват на работа. Очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна. Ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален, който е неевропейски. Защото, обърнете внимание: Тук в България, правителството онзи ден, на 29-и, с извънредно заседание в неделя приема и внася бюджета в парламента. И иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 45 милиарда лева. Ние не бойкотираме нищо“, каза Гечев.

Патриотите и ДПС взаимно се обвиниха за липсата на кворум. Зам.-председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов заяви:

„Ми питайте така.. от сараите, какво се случва.. Както виждате нещата, оттам тръгват и БСП… Явно са тръгнали към разруха на България“. 

Касабов обяви, че патриотите ще приложат дисциплиниращи мерки, за да предотвратят хаоса в държавата в периода, когато трябва да се приеме бюджета.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов напомни, че кворумът е отговорност на мнозинството.

„Слушаме как правителството и мнозинството е стабилно, а виждате, че когато сме в бюджетна процедура, ние нямаме кворум за работа. Така, че това не може да се обвинява опозицията за това поведение, а напротив -искаме да видим тази стабилност вътре в пленарна зала. Трябва мнозинството да осигури кворума за най-важния закон в страната“, каза той.

Летифов обяви още, че все още няма решение дали ДПС ще се регистрира за извънредното заседание във вторник, когато започва приемането на бюджетното законодателство. Това зависи и от условието им вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.

Иначе депутатите трябваше да започнат обсъждането на първо четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат разпоредителното заседание да се отлага при отсъствие на защитник само ако има уважителни причини. Както и окончателно да бъдат разгледани промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се предвижда по-висок данък за старите автомобили.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси трябваше да отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева и още петима министри.

Тагове: ; ; ; ; ;