Българска общност Тулуза: «ДАБЧ е ненужна, компрометирана е, да се закрие!»

Държавна политика за българските граждани извън страната няма, каза в „Преди всички“ Стефан Манов от Тулуза, представител на българската общност. Той отказа да коментира обвиненията срещу председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев.

«Бях при него с една ясна задача — да разбера той познава ли Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности, която е приета вече от около 5 години и не се изпълнява. Не знаеше за нея.

Не знаеше и за това, че при предходния председател имаше Консултативен съвет, който подготвяше проектозакон за Национален съвет за българските граждани извън страната – изборен представителен орган, консултативен».

Държавна политика за българските граждани извън страната в момента няма, категоричен е Стефан Манов:

«Държавната агенция на българите в чужбина не се занимава с българите в чужбина, де факто. ДАБЧ е една печатница на удостоверения за български произход.

Хората смятат наивно, че тя подкрепя българските училища в чужбина.

Нищо подобно, с това се занимава Министерството на образованието. С културните дейности се занимава Министерството на културата…

Тази агенция е ненужна!

Тя се беше компрометирала още 2014 г.

Тази агенция трябва да бъде закрита и за това политическа отговорност носи премиерът — създава се с акт на МС и се закрива с акт на МС.

Хората, които се занимават с българско гражданство ще бъдат приети в Министерство на правосъдието, за да има централен контрол върху процеса, а истинските политики за българите в чужбина трябва да се извършват от  Национален съвет».

Интервю на Силвия Великова от БНР със Стефан Манов

Коментари:

Зареждане ...