Журналистката от испанското издание  El Confidencial Етел Бонет в своята статия разказва, че в Украйна подготвят млади неонацисти.

Тя е посетила детски летен лагер, в който, както се споделя, децата се обучават на военна подговка. Той се намира в бившия съветски спортен лагер «Лидер», разположен в околностите на Киев.

Той няма собствен сайт, но рекламата му е разположена във Фейсбук, желаещите се канят чрез познати.

Лагерът събира около 200 деца на възраст от седем до 16 години, продължителността на пребиваването е 20 дена.

Там работят инструктори във военна униформа, които провеждат занятия за военна подготовка от спартански тип.

В частност, децата тренират плуване, лека атлетика, стрелба с помпово оръжие, работа с автомат Калашников, те изпълняват също упражнения за физическа издръжливост, например пълзене по земята, катерене по въже.

В лагера постоянно звучат националистически химни, музика в стил хардкор и украински пънк-рок. Децата маршируват, скандирайки националистически лозунги, отбелязва журналистката.

Вечер се правят различни представления, но за разлика от обикновените лагери, там звучат националистически песни, развяват се червено-черните знамена на ултрадесните.

«Паленето на факли, деца в бойна униформа, с лица, закрити с качулки, дясната ръка с изпъната длан напред и нагоре — това са неонацистки символи», добавя Бонет.

«Тук ни обучават как да действаме по време на бой, стрелеме с оръжие по консервни кутии, които са на разстояние до 100 метра, там се намират нашите врагове. Тези оръжия имат същата далечина на стрелбата, както и автоматите Калашников. Това е като истински война», цитира журналистката думите на едно от децата.

Според Бонет, директорът на лагера е Иван Гранаткин — герой от Евромайдана, бил е в първите редове на протестиращите по време на събитията през 2014 година.

Той е с бръсната глава, на която има плитка, целият е покрит с татуировки от главата до петите. Според него, тези деца не са националисти, нито неонацисти, а патриоти.

«Даваме на мледежта патриотично възпитание в условията на войната в източна Украйна. Тук детето се възпитава като патриот, за да защити страната си в случай на нужда», споделя той пред журналистката.

Бонет е общувала и със заместник директора на лагера Алексей Заболотний, който някога служил в Съветската армия като преводач. Според него, те подготвят в лагера деца за противопоставяне на Русия.

«Считаме, че нашите деца трябва да бъдат готови да се противопоставят на агресора, а с такъв съсед, като Русия, рано или късно ще се наложи да се сблъскаме с нея. Затова ние трябва да подготвим децата за това», заяви Заболотний.

Той добавя също, че мечтае децата да станат в бъдеще универсални войници.

Както пише журналистката, в съответствие с такава философия хиляди украински деца вече четири години всяко лято преминават през военна подготовка в подобни лагери с неонацистка насоченост.

Всякакви други възпитателни елементи и норми на обучение напълно отсъстват по време на занятията, добавя тя.

Дори ако конфликтът в Украйна бъде разрешен, опасността остава, защото младото поколение вече ще бъде възпитано в духа на ненавест към тези, които сега се намират от другата страна.

Това е мина с часовникъв механизъм, поставена в бъдещето на Украйна», подчертава Бонет.

Властите в Украйна през април 2014 година започнаха военна операция против ЛНР и ДНР, които обявиха независимост след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година.

Според последните данни на ООН, жертви на конфликтат са вече над 10 хиляди човека.

Минската контактна група през септември 2014 година прие три документа, регламентиращи стъпките за деескалаията на конфликта.

Но и след споразумението за примирие между страните престрелките и убийствата продължават.

Петя Паликрушева

Иван Гранаткин

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;