Специализираният наказателен съд остави днес за постоянно в ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов. Според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от агенцията документи за доказване на български произход. Под стража остава и сръбският гражданин от български произход Марко Стойов.  Това съобщи БНР.

И за тримата съдът смята, че на свобода могат да извършат друго престъпление.

Защитниците им бяха категорични, че ще обжалват пред апелативния спецсъд.

Преди решението на съда прокуратурата и защитата влязоха днес в задочен спор за наличието на корупционна схема в агенцията.

Вчерашната оценка на зам.-главният прокурор Иван Гешев, че това е дело без аналог, беше цитирана и по време на пледоариите в съдебната зала от адвоката на Петър Харалампиев — Николай Кокинов. Но с обратен знак — за да докаже, че при отсъствие на доказателства за взимане на подкупи от клиента му, това наистина е дело без аналог.

Основен аргумент на бившия градски прокурор на София е, че при обиските не са били намерени никакви пари, въпреки че прокуратурата твърди, че от юни миналата година цялата дейност в ДАБЧ по издаване на удостоверения за български произход е имала строг и подробен ценоразпис.

От чутото в съдебната зала стана ясно, че двама са ключовите прокурорски свидетели. Това е заместник-директорът на ДАБЧ Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. Той е бил натискан да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян. Няма данни обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.

Другият свидетел е приятел на Петър Харалампиев — Димитър Стойчев, женен за украинска певица, известна в публичното пространство, за който прокуратурата твърди, че е дал подкуп от 5000 евро на Петър Харалампиев.

Другите, дали показания по това дело, са основно служители на антикорупционната Комисия и на службите, които са използвали специални разузнавателни средства по отношение установяване на тази схема.

Вчера стана ясно, че четвъртата обвиняема е освободена срещу парична гаранция заради здравословното ѝ състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Тагове: ; ;