Валери Симеонов се усеща от опозицията като «слабото звено» на управляващата коалиция, от една страна, заради изпуснатите реплики, които събраха много негативи през последните месеци. Но в същия момент оставката на Симеонов не може да бъде така лесна, както свикнахме да приемаме други оставки – като например на здравния министър миналата година и тази година на транспортния и на министъра на вътрешните работи.

Така Димитър Ганев от Изследователски център «Тренд» коментира в предаването «12+3» на «Хоризонт» новите искания на опозицията за оставка на Симеонов – този път във връзка с аферата «ДАЗД».

«Казусът с Валери Симеонов е различен и доста по-сложен. Валери Симеонов е фигура със сериозна политическа тежест. Той не е само административна фигура. Една негова оставка може да предизвика не само трус в управлението, но и политическа криза», смята политологът.

Според Ганев една оставка на Валери Симеонов не би довела до нови парламентарни избори, а по-скоро до нова управленска конфигурация в рамките на този парламент. А това Борисов би искал да избегне – по-малък би бил негативът, ако Симеонов остане.

По отношение на политическото говорене за ДАЗД, арестите на олигарси и т.н., Ганев смята, че това е нов сюжет, който зарежда правителството с легитимност и линия.

«Правителството беше поставено под кръгова отбрана през последните месеци».

Интервю на Даниела Якова с Димитър Ганев

Тагове: ; ; ; ;