В ОССЕ са разтревожени от това, че Украйна не спазва препоръките на Венецианската комисия за закона за образованието в страната. Това сподели за  «Известия» върховният комисар от ОССЕ за националните малцинства Ламберто Заниер.
«Относно Украйна имаме основания да се надяваме, че новият закон за езика ще включва защита правата на етническите и лингвистични малцинства в съответствие с международните норми за защита правата на човека. Тревога предизвиква неспазването на препоръките на Венецианската комисия по чл. 7 от закона «За образованието», в частност — дискриминационното разделяне на езиците на страните от ЕС и държавите, които не влизат в ЕС», отбеляза Заниер.
Според него, в страните от Балтика също се забелязва недостатъчен прогрес по въпросите за лицата без гражданство, а новият закон за образованието в Латвия «също предизвиква безпокойство».
През юни Съветът на Европа призова украинските власти да спазват препоръките на Венецианската комисия по закона «За образованието» в съответствие с правовите норми.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;