Обозреватель NAR: «трампизм» в отношении Китая может привести США к потере союзников, но не к победе

Действията на Вашингтон след влизането в длъжност на Доналд Трмп не оставят съмнения, че президентът с всички сили са старае да въплъти във външната политика на САЩ своя предизборен лозунг «Америка над всичко», пише за Nikkey Asia Review префесорът по право от колежа Клермон Маккен Мансипин Пей.
Това означава, че приоритет във външнита политика на САЩ при Тръмп е станало използването на «твърда сила», едностранният подход и пренебрегването на международните споразумения.
Както отбелязва авторът, в очите на Тръмп тази стратегия работи: Америка излезе без последствия от Трансатлантическото партньорство, от иранското споразумение и от Парижкия договор за климата, а тактиката на заплахи, повишаване на митата и принудата носят своите плодове.
Канада и Мексико вече се съгласиха да преразгледат Северноамариканското споразумение за свободна търговия и предоставянето на САЩ на по-изгодни условия на сътрудничество.
Но главният «успех» на привържениците на доктрината на Тръмп ще се окаже обявяването на икономическа война на Китай.
Както припомня изданието, когато не успя да постигне резултати в убеждаването Пекин да реформира своята икономика, основана на държавния капитализъм и да промени своя «меркантилен» подход по дипломатически път, Вашингтон взе решение да обложи Китай с мита на сума $250 млн.
Независимо от това, днес, когато американо-китайският конфликт «заплашва да прерасне в пълномащабно геополитическо противопоставяне», Тръмп и неговите съветници трябва да разберат, че те ще могат да победят Пекин само, ако се откажат от «тръмпизма», твърди авторът.
Както отбелязва той, едностранният подход, базиран на основата на доктината «Америка над всичко», едва ли ще помогне на САЩ да обедини съюзниците си, за да увеличи шансовете си за победа.
Както припомня авторът, САЩ не успяха да победят СССР самостоятелно, а по пътя на създаването на коалиция от демократични държави.
А «лепилото», което спасяваше тази коалиция от разпад беше готовността на Вашингтон да финансира глобални «обществени блага», такива като колективна сигурност, отворени пазари и увереност в международната система, основана на правила.
Авторът отбелязва, че всички тези ценности са «пълна антитеза на тръмпизма».
Ако геополитическата цел на САЩ в новата студена война е изолацията на Китай, тогава на Вашингтон ще му се наложи да направи отстъпки пред европейските съюзници, които той иска да привлече на своя страна.
Петя Паликрушева
Източник: https://asia.nikkei.com/Opinion/Trump-must-abandon-Trumpism-to-prevail-in-a-new-cold-war

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;