Заради разрешението на правителството на Украйна да се изключва газта през зимата за дългове по плащанията могат да замръзнат цели градове, заяви депутатът от Върховната рада Александър Вилкул в ефира на телевизия  «112 Украина«.

Според него, това може да се сравни с убийство.

«Никога не е изключвана газта при минусови температури», каза политикът.

Той добави, че украинците са натрупали 38 милиарда гривни дългове по плащанията.

«Дълговете нарастваха  в последните пет години. И не защото хората не искат да си плащат или защото хората са лоши. А защото хората просто нямат пари», завърши парламентаристът.

ИСКАНИЯТА НА МВФ ЗА ГАЗТА

В Украйна от първи ноември се повишават цените на газта за населението  с 23.5 % в рамките на споразумението с МВФ.

Новата цена ще бъде 8.5 хиляди гривни (305 долара по официалния курс) за хиляда кубометра.

Правителството подчерта, че МВФ е настоявал цената да се увеличи с 60 %, но то е успяло да договори компромисен вариант.

Повишаване цената на газта е едно от условията на МВФ за продължаване на сътрудничеството с Киев.

Мисията на фонда през септември работи в украинската столица и, както съобщиха СМИ, е издигнала четири условия за получаването на нов кредит.

Осевен  увеличаване цената на газта, Киев трябва да проведе антикорупционна реформа, да приеме балансиран бюджет и да реорганизира Държавната фискална служба.

По данни на СМИ, става дума за програмата  stand-by — заради неспособността да изпълни исканията на съществуваща програма Киев е принуден да се договаря с фонда за кредит в размер на 5-6 милиарда долара за срок от 12-15 месеца.

4-годишната програма на МВФ предполага кредит в размер на 17.5 милиарда долара за Украйна.

Първият транш от пет милиарда долара Киев получи през март 2015 година, вторият — 1.7 милиарда — през август същата година, а третият и четвъртият — всеки по един милиард — през 2016 и 2017 години.

Петият транш украинските власти  разчитаха да получат до края на 2017 година, но и до момента пари не са изпратени.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;