Два руски бомбардировача «разтревожиха» НАТО по време на ученията

Два руски бомбардировача "разтревожиха" НАТО по време на учениятаДва руски бомбардировача  Ту-160 са «разтревожили» НАТО по време на ученията «Единен тризъбец».

Отбелязва се, че за  тяхното съпровождане Великобритания е вдигнала изтребители.

По-рано руското Министерството на отбраната съобщи, че два военни самолета са извършили 10-часов планов полет над Баренцово и Норвежко морета. Ведомството подчертава, че те не са нарушили границите на други държави и са изпълнявали полета в строго съответствие с Международните правила за използването на въздушното пространство.

Москва е предупредила NOTAM (англ. NOtice To AirMen — оперативно разпространявана информация да промени в правилата за провеждане и обезпечаване на полетите и аеронавигационна информация, бел.ред.) за предстоящите полети от първи до трети ноември над Норвежко море.

Това съобщение също е разтревожило НАТО.

Според плана, Ту-160 ще се приближи максимално до бреговете на Норвегия на разстояние 13.9 морски мили.

Но полетите ще бъдат извършени в зоните на маневрите на НАТО.

Посмотреть изображение в ТвиттереПосмотреть изображение в Твиттере
Два руски бомбардировача "разтревожиха" НАТО по време на ученията

Strategic Sentinel

@StratSentinel

Освен това, съобщава се, че ВМФ на Русия също ще провежда учебни полети с ракетни стрелби от шести до 9 ноември в Баренцово море и международните води северно от Норвегия, но без да нарушава нейните граници.

Посмотреть изображение в Твиттере
Два руски бомбардировача "разтревожиха" НАТО по време на ученията

Strategic Sentinel

@StratSentinel

«ЕДИНЕН ТРИЗЪБЕЦ»

Най-крупните след края на студената война военни учения на НАТО  Trident Juncture («Единен тризъбец») се провеждат в Норвегия от 25 октомври до 7 ноември.

В тях участват около 50 хиляди военни от 30 страни — членове на алианса и партньори. Маневрите са най-големите за последните години около руските граници. По време на ученията командването на НАТО ще извърши около 20 «експерименти».

Руските власти заявяват, че ученията не представляват заплаха, но Русия няма да остави без внимание действия, които са потенциално опасни за нейните интереси, както и нарасналата активност на алианса.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...