Ситуацията в Русия е гъвкава и устойчива заради профицита в бюджета.

Агенция «Мудис» поставя Русия на една степен под инвестиционното ниво.

Според експертите от компанията Moody’s Investors Service, има вероятност САЩ да въведат санкции срещу суверенния дълг на Русия. Но при всички случаи рейтинговата агенция има намерение да повиши рейтинга на Русия до инвестиционния.

По-рано тази година компанията S&P Global Ratings даде положителна оценка на ситуацията в руската икономика, това означава, че те трябва да вземат решение за повишаване на нейния рейтинг до средата на следващата година.

Според експерти, Русия може да се справи със санкциите на САЩ и ЕС, защото тя няма остра необходимост да заема финансови средства.

Показателят на руския дълг е един от най-ниските сред страните с развиващи се икономики, а през 2018 година за първи път за последните седем години в страната се предполага профицит в бюджета.

По-нататъшното разглеждане на санкиците бе отложено заради междинните избори, които ще се проведат след месец, а тяхната твърдост в определена степен ще зависи от това, коя партия ще получи повече места в Конгреса.

Според специалисти, някои нови твърди мерки ще получат статус на закон, защото санкциите са препоръчителното дипломатическо оръжие на Вашингтон при наличието на конфликтни ситуации в последно време.

«Събитията в Саудитска Арабия, а по-рано в Турция показват, че Конгресът на САЩ обича санкиците. На Конгреса му харесва да използва санкции, независимо от това ефективни ли са те или не», добавят експертите.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-29/american-love-of-sanctions-won-t-stop-moody-s-upgrading-russia

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;