Западните страни игнорират Луганската и Донецката народни републики, за да въвлекат Русия в конфликт в Донбас, това заяви представителят на ЛНР в политическата подгрупа в Минск  Родион Мирошник.

По-рано в ООН премина обсъждане на изборите в Донбас, които са планирани за 11 ноември.

Представителите на народните републики не бяха извикани на заседанието.

Франция, Холандия, Полша, Швеция и Великобритания — членове на Съвета за сигурност на ООН, а също присъединилите се  към тях бивши и бъдещи членове на съвета Италия, Белгия и Германия заявиха, че не признават планираните избори и молят Русия да спре този процес.

Донбас нарече позицията им лицемерна.

«Желанието да се чува само едната страна в конфликта и да се игнорира другата, това днес бе демонстринано достатъчно ярко по време на гласуването в Съвета за сигурност в ООН…

Минските съглашения достатъчно ясно определят страните в конфликта — и това не са Украйна и Русия, а Киев и Донбас, но представителите на Запада искат да вмъкнат в конфликта Русия и да я обвиняват във всички смъртни грехове», поясни Марошник.

Той подчерта, че Западът не само не е съгласен с участието на представители на ДНР и ЛНР на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на тях, но дори не позволява на Донбас да изложи своята гледна точка.

Той още веднъж отбеляза, че без диалог с югоизтока «няма да има регулиране на конфликта».

Но вероятно на САЩ, Франция, Германия и прочие гласували против това съвсем не им е нужно регулирането на конфликта.

А това на свой ред са опити да се вкарат преговорите в задънена улица, а конфликтът да се разтегне или дори да се превърне в безкраен. Всичко това е много опасна тенденция, за която е виновен Западът», завърши Мирошник.

Конфликтът в югоизточна Украйна продължава вече четири и половина години.

Въпросът за регулирането се обсъжда в контактните групи в Минск.

Приети са три документа, които регламентират стъпките за деескалация, но боевете продължават.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;