31 октомври 2018-Нюз Фронт.

Последствията от бомбардировките на НАТО срещу Югославия ще бъдат изследвани и доказани от научна гледна точка, а онези които смятат, че такива последстви няма,  никога не са имали работа с онкоболни»,- заяви известната сръбски неврохируг и обществен деятел, ръководител на отделението по нервохирургия на Клиническия център на Сърбия  Даница Груичич.

 

Даница Гручич обяви пред журналисти, че специалисти от четири министерства ще се занимават с въпроса и ще разглеждат последствията от научна и математическа гледна точка.

 

» Когато имаме и резултатите, обезателно ще ги оповестим и ще говорим за тях. На този етап мога да кажа, че онези, които говорят, че такива последствия няма, просто никога не са имали работа с онкоболни»,- отбеляза сръбският неврохируг.

Даница Груичич като медик и обществен деятел повдига многократно темата свързана със страшните последствия от военната агресия на НАТО извършена над Югославия, в частност, бомбардировките с убеднен уран и атаките над химически обекти, които нанасят колосални щети на екологията и здравето на населението, а най-страшното е, че имат продължително действие.

Според думите й, от 2000-та в страната се наблюдава рязко увеличаване на онкологични заболявания, а също така множество случаи на безплодие, както при мъже, така и при жени.

 

Сформираната в Белград държавна Комисия ще изяснява какво въздействие са оказали тези удари в конкретни райони на Сърбия, ще изследва състоянието на почвата, водата и въздуха, и ще работи по създаване на план за преодоляването на тези последствия.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;