Бюджетът на разузнаването на САЩ се е увеличил с 11,6 процента през 2018 г. спрямо миналата година, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.
Според публикувани вчера официални данни Съединените щати са отпуснали тази година 81,5 милиарда долара за гражданското и военното разузнаване у дома и в чужбина.
Министерството на отбраната посочва в изявление, че предоставеният му бюджет за разузнавателни дейности за приключилата през септември финансова година е 22,1 милиарда долара. За сравнение — той беше 18,4 милиарда през 2017 г.
Националната служба за разузнаване на САЩ обяви, че бюджетът на гражданското разузнаване тази година е станал 59,4 милиарда долара (в сравнение с 54,6 милиарда долара през миналата година).
«Никакви други цифри и подробности няма да бъдат публикувани, тъй като националната сигурност изисква те да останат класифицирана информация», посочват Националната служба за разузнаване и Пентагонът в изявленията си.
Допълнителните средства са отпуснати в контекста на напрежението с Русия и Китай и след няколко години на недостатъчно финансиране на разузнавателната сфера, отбелязва Франс прес.

Тагове: ; ;