Фондовите пазари в САЩ възобновиха падането си след съобщението за готовността на Тръмп да обложи с мита целия китайски импорт.

«НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ»

Поредният опит на американския фондов пазар да се възстанови след рухването миналата седмица се провали.

Този път в резултат на новите заплахи на Тръмп към Китай.

В началото търговските индекси на  Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq демонстрираха положителна динамика.

Но съобщението на агенция  Bloomberg за намерението на Вашингтон да въведе импортни мита върху всички китайски стоки рязко промени настроението на пазара. Индексите тръгнаха  надолу, фондовите борси бяха затворени на минус.

Едновременно с това Министерството на търговията на САЩ съобщи за забрана за продукцията на китаската компания  Fujian Jinhua от съображения за националната сигурност.

«Fujian Jinhua се готви да вкара нови производствени мощности за интегрални схеми за динамична памет с произволен достъп  (DRAM)», — отбелязва  Министерството на търговията на САЩ.

Според чиновниците, китайците ще изтласка от пазара американските производители на аналогични устройства. А те, между другото — са изпълнители в отбранителната промишленост на САЩ.

«Включването на Jinhua в черния списък ограничава заплахата спрямо доставчиците на компоненти за нашите военни системи», подчерта министърът на търговията Уилбур Рос.

Както отбелязват експертите, чрез закриването на американския пазар за  Fujian Jinhua, Министерството на търговията защитава от конкуренция производителя на чипове  Micron Technology Inc.

Заедно с това, посочва Bloomberg, с това решение Вашингтон демонстрира как в бъдеще има намерение да постъпва с китайските компании, производители на високотехнологична продукция.

Пекин не бездейства: през юли, след като на китайския мобилен оператор China Mobile му бе забранено да излезе на американксия пазар, съдът в град Фучжоу наложи временна забрана за продажба на чиповете на

Micron Technology Inc.

Очевидно, че временната забрана ще се превърне в постоянна и ще обхване целия Китай.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;