Украинската икономика се намира в катастрофална ситуация, заяви депутатът от Върховната рада Вадим Рабинович в ефира на телевизионния канал «112 Украина«.

«В края на август дългът на нашата страна е огромен — 47.5 милиарда долара.

Съвкупният външен дълг и вътрешният се доближават до 75 милиарда. В проекта за бюджет за следващата година главното перо разходи е обслужването на външния дълг.

Това означава, че ние с вас, нашите деца и внуци са заложници, ние ще орем и орем точно за този МВФ, за тези сто човека, на които, както се оказва, им растат заплатите, доходите им са космически…», заяви политикът.

Парламентаристът добави, че Киев целенасочено е вдигнал тарифите за комунални услуги за населението, обяснявайки това с необходимостта да получи помощ в рамките на един милиард от Международния валутен фонд.

СИТУАЦИЯТА В УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА

След събитията през 2014 година украинската икономика се намира в упадък: ключовите отрасли не се развиват, спряна е работата на най-крупните заводи. Киев се опитва да провежда икономически реформи, взема кредити от МВФ, което в резултат се отразява върху благосъстоянието на гражданите: цените за обикновените  граждани продължават да растат, а заплатите и пенсиите остават ниски.

Ситуацията се влошава също заради безпрецедентното ниво на корупция, ръста на сивия сектор, скъсването на икономическите отношения с Русия и политиката по отношение на Донбас.

Външният дълг на Украйна за 2016-2017 години нарасна с 18,9 и 10,9 процента съответно, а само за пет години — от началото на 2013 до началото на 2018-та — съотношението на държавния дълг към БВП се е увеличило почти два пъти: от 36,6 до 71,8 процента.

По-рано Киев повиши цената на газта за населението от първи ноември с 23.5 % в рамките на споразумението с МВФ.

Новата цена е 8.5 хиляди гривни  (305 долара по официалния курс) за хиляда кубометра.

Правителството подчертава, че МВФ е настоял да се повиши цената за населението с 60 %, но са успели да се договорят за компромисен вариант.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;